Niemcy są zaskakujący! Niby pragmatyczni i przewidywalni, kryją jednak swoje smaczki…w kuchni. Dieta Niemców z pozoru tylko jest banalna, ponieważ ich potrawy tradycyjne nawiązują zarówno do przeszłości, jak i wpływu kultur zewnętrznych, nie tylko słowiańskich. Jaka jest zatem kuchnia niemiecka? Co dobrego możemy zjeść w pensjonacie czy GastHaus’ie?
Od czego zacząć kulinarną przygodę w Niemczech?
Podróżowanie w celu jedzenia regionalnych czy narodowych potraw ma już swoją nazwę – jest to turystyka kulinarna. I jest całkiem popularna! Warto swoją przygodę zacząć od Niemiec, gdyż z Polski łatwo dojedziemy tam busem oraz wybierzmy busa z Niemiec do Polski w drodze powrotnej. Jest to zatem świetna okazja, aby poznać Niemcy od kuchni!
Kulinarne smaki Niemców powinniśmy zacząć od dań tradycyjnych. Każda niemiecka gospodyni domowa zna (swój) przepis na Eintopf, czyli danie jednogarnkowe, które niektórzy nazywają zupą, inni gulaszem. Jeśli chodzi o zupy, to tradycyjną jest w Niemczech zupa piwna. Jeśli chodzi o piwo, to w Niemczech leje się ono litrami, szczególnie podczas festiwalu piwnego „Oktoberfest”, podczas którego należy piwo zagryźć golonką z kapustą lub grochem puree.
Tradycyjne dania kuchni niemieckiej to wspomniana golonka, ale także zupa z węgorza gotowana na rosole wołowym. Brzmi co najmniej ciekawie? A co powiecie na nadziewany żołądek wieprzowy? Brzmi nieciekawie, ale podobno bardzo dobrze smakuje. A co powiecie na ser harceński? Ten prawdziwy, produkowany w regionie Harz smakuje dosyć pikantnie, jest lekko mazisty, ale ma mniej niż 1% tłuszczu!
Jaki jest kulinarny podział Niemiec?
Kuchnia niemiecka, oprócz swoich własnych regionalnych przepisów, zapożyczyła do swojej gastronomicznej przestrzeni także przepisy narodów sąsiednich, takie jak wpływy państw słowiańskich czy przywiezione przez imigrantów przepisy dalekiego wschodu. Niemcy pod względem kulinarnym podzieleni są na regiony, ale najogólniej rzecz ujmując, możemy wyodrębnić północ, południe, wschód i zachód Niemiec, także w zakresie kuchni.
Niemcy nauczyli się od Francuzów potraw lżejszych, bogatszych w warzywa. Przykładem może być potrawa „Niebo i Ziemia” czyli mus ziemniaczano-jabłkowy. Do tego warto dodać kaszankę i prażoną cebulę. Na północy kraju królują ryby, których tutaj nie brakuje. Najsłynniejszą potrawą północnych Niemiec jest „Labskaus”, danie złożone z: peklowanej wołowiny i tłuczonych ziemniaków, podawane z rolmopsem, jajkiem sadzonym, kiszonym ogórkiem i burakami. Ten dziwnie brzmiący posiłek stanowi dobrą, energetyczną i odżywczą zaprawę dla osób wypływających w morze.
Na południu kraju niemieckiego króluje kuchnia ciężka, tłusta, z dużą ilością piwa. Klasyczną potrawą regionu Bawarii jest biała kiełbasa, którą należy wyssać z osłonki, zajadając preclem i popijając pszenicznym piwem. Nie sposób nie wspomnieć o przysmaku Bożonarodzeniowym, czyli Dresdner Christstollen. To ciasto maślane, wypełnione rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczy. Na wschodzie kraju, przy granicy z Polską kulinarne granice nieco się zacierają, bowiem królują ziemniaki, kiełbasa (np.z curry) i dania mączne.
Co każdy Polak polubi w kuchni niemieckiej?
Jak wspomnieliśmy, pewne potrawy mają bardzo podobny smak do polskiej kuchni. Co na przykład? Sałatka ziemniaczana z dużą ilością majonezu, niemiecka babka ziemniaczana nazywana u Niemców „daniem z garnka”. To połączenie ziemniaków, boczku i warzyw. Ziemniaczanych potraw u naszych sąsiadów nie brakuje!
Niemcy jedzą dość obfite posiłki, na klasyczny obiad składają się: ziemniaki, mięso i surówka. Bardzo popularnym dodatkiem do ziemniaków jest sznycel, często smażony z jajkiem na wierzchu. Popularnym daniem są także knedle ziemniaczane czyli pierogi z nadzieniem ziemniaczanym.
Mięso, to także bardzo popularny składnik menu Niemców. Szczególnym uznaniem cieszy się wieprzowina przyrządzana na różne sposoby, a to w formie kotletów lub kiełbas, np. frankfurterek lub kiełbasy białej. Z wieprzowiny robi się wiele popularnych wędlin, jak na przykład szynka westfalska.